Intervju med Roger Morgan, 2/2

by admin on 2009-03-26

Här kommer fortsättningen på intervjun med Roger Morgan, en av våra största frisörer och hårstylister någonsin. Missade ni första delen så klicka här eller gå vidare och titta på Roger Morgans bildgalleri. Riktigt coolt!

Hur slog du igenom i Sverige?
Jag arbetade mycket med modevisningar, fotografer och stora modeller. Det jag slog igenom på riktigt med var att alla kunder som Björn Axén haft började komma till mig istället. Jag var den ”nya” frisören.
Jag arbetade även med After Dark. Björn Axén jobbade med dem ett tag, men sen img_0020ville de ha en ny stil och då frågade de mig om jag inte kunde göra perukerna till deras nyårsgala. Det här var 1975. Men efter ett tag så fick jag så mycket arbete och jag kände att jag gjort mitt där så jag var tvungen att sluta. Efter det så beslutade jag mig för att bara göra det som jag tyckte var roligt.
Efter att ha jobbat på Klippoteket ett tag så hade jag ett möte med Björn Axén då vi bestämde att jag skulle börja jobba för honom. Mitt i allt det här så kom en väldigt känd kvinna, Margot Fallai, och sa till mig: ”Nu ska vi starta en salong.” Hon hade bestämt att jag skulle följa med ut till Djursholm, kolla på tyger och prata om hur vi skulle bygga salongen. 1975 så öppnades Hairport med en stora gala med Sixten Herrgård och hela gänget. Hairport var den första coola salongen och kallades för ”den största pissoaren.” Den var täckt med vit kakelmosaik från Milano. Allt byggdes i Milano och fraktades sedan till Stockholm. Vi hade även en hårtvättmaskin med armar som tvättade håret på folk. Hairport låg i källaren på PK-huset och Björn Axén låg på NK. Han kom fram till mig en gång och frågade om jag ”mådde bra där nere i källaren.” Och några år senare när vi flyttat upp ett våningsplan i PK-huset och Axén flyttad ner i källaren på NK så gick jag fram till honom och frågade: ”Trivs du bra där nere i källaren?”

Kände du av någon konkurrens från Björn Axén?
img_0024
Nej. Han var lit sur över att jag gick över till en egen salong, men Björn har alltid uppskattat min kunnighet och berömt mig oerhört. Han sa: ”Du har en skicklighet som jag måste beundra dig för.” Han förstod att jag tog mitt yrke väldigt seriöst. Innan Björn gick bort så var jag hos honom på hans födelsedag och då sa han högt och tydligt att: ”Nu kommer min största konkurrent, men det är han värd.” Det var det sista jag hörde av honom.

Känner du till någon av de nya frisörerna i Stockholm?
Nej, Tito Frez är väldigt skicklig, men de andra är för unga för mig. Jag har sett många frisörer som gjort många fina uppsättningar men de har svårt för tupering, rulla upp ett hår och kan absolut inte föna. De som kan göra sig ett namn utan att kunna någonting är beundransvärda. Problemet är att det inte finns någon personlighet längre, vilket är tråkigt.

Hur viktigt tycker du att håret är jämfört med kläder?
Jätteviktigt. Håret är en del av en människas själ. Är du inte snygg i håret så är du inte klädd.

Du har upplevt 60-, 70-, 80-, 90- och 2000-talet, vilket är din bästa hår-era?
Jag tyckte 80-talet och början på 90-talet var fantastiskt. Det glada 80-talet, folk hade pengar och festade för lånade pengar, det var ju helt annorlunda. Det var en fantastisk tid att få vara med om.img_0030

Är allt det glamourösa borta?
Nej, jag tycker att det har varit borta ett tag men att det sakta börjar komma tillbaka. Svenskar är väldigt svårstartade, de vill inte sticka ut.

Finns det någon speciell som du skulle vilja göra håret på?
Ja, om det skulle vara någon kul så är det en riktig galafrisyr på Caroline av Monaco. Först och främst så har hon en helt annan stil än vår Drotting Silvia, det är trots allt Karl Lagerfeld som styr och ställer allt där. Det finns en tydlig helhet.

Några sista ord?

Jag har haft en väldigt trevlig resa genom mitt yrke.

Tack Roger Morgan för intervjun! Imorgon får ni se fler bilder från Rogers fantastiska karriär.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: