Intervju med frisören Zübeyde Simsek

by admin on 2009-04-20

ubi

Vi satte oss ner med frisören och Robinson-veteranen Zübeyde Simsek och intervjuade henne om hår. Zübeyde har stylat många av den svenska kändiseliten och har även sin egen salong, Hunky Dolls, på Linnégatan 19 i Stockholm. Glöm inte att läsa Zübeydes blogg här.

Hur länge har du jobbat som frisör?
Sedan 1991. Jag har två äldre kusiner och när jag var 13-15 år så var de inne i frisörsvängen, så då hängde jag ganska mycket på deras salonger. Jag ville inte bli frisör när jag skulle söka till gymnasiet, men jag gillade permanentdoften och det här sociala, skvallret och pilla i hår. Det var en skön arbetsmiljö och jag hängde mycket där och plockade ut permanentspolar, tvättade hår, sopade mm. De körde inte med mig utan det var bara kul.

När klippte du din första kund?
Det var nog pappa. Såg ju för jävligt ut, men så är det ju alltid, det blir alltid någon i familjen. Jag hade fått en frisörsax av mina kusiner så jag härmade efter det jag sett, men kunde inte grunderna då.

Är det viktigt att kunna grunderna?
Ja, jätteviktigt. Alla kan karva ut ett hår, men när man är en ”konstnär” så måste man kunna grunden för att kunna sväva ut sedan. Ett vant öga ser om du kan det.

Hur jobbar du med dina kunder?
När jag var yngre så var jag livrädd för att säga emot kunden, men det var ju inte bra. Nu har jag lärt mig att tala om för kunde vad som passar beroende på ansiktsform och hårkvalitet. Man måste ha en bra kommunikation. Jag säger om något inte kommer bli bra och det funkar mycket bättre.

Vad är roligast att klippa, killer eller tjejer?
Jag gillar variationen, men det är klart, ibland är jag trött på alla rundborstföningar på tjejer så då är det skönare att klippa killar.

Blondiner eller mörkhåriga?
Sånt där kan jag inte svara på men jag gillar nog mörka män. Jag försöker att inte förverkliga någon konstnärlig fantasi, jag prackar aldrig på någon något bara för att jag tycker att det är snyggt, men jag kan gå emot mina blondiner när de vill bli mörkare och jag inte håller med.

Har du fått någon att tappa håret?
Nej.

Sönderblonderat någon?
Ja, det har hänt.

Gjort någon för mörk?
Ja, alla de blondiner som vill bli mörka ringer ju alltid dagen efter och ångrar sig.

Har du någon drömkund?
Agneta Fältskog.

Var gör du när du har jobbiga kunder?
Jag biter ihop och försöker ta fram psykologen i mig.

Värsta frisyren?
Jag tror inte att jag tänker så men det skulle väl vara pottfrisyren, sen gillar jag inte att klippa kort på tjejer. Inga klimakteriefrisyrer!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: